Avocado Fitness

Az AVOCADO FITNESS azért jött létre, hogy segítsen életmódot váltani mind lelki, mind pedig fizikai aspektusból. Hogy a végén, ha belenézel a tükörbe egy egészséges, elégedett, mosolygós, boldog Én mosolyogjon Rád vissza.

Egyek, hogy legyek?

2013.11.15. 09:14 Avocado Fitness

A motiváció

A pszichológia egyik nagyon fontos kérdése, hogy mely késztetésekből fakad, illetve milyen erők állnak a viselkedésünk hátterében. Hogyan tudunk bizonyos cselekvésekre, nagyobb energiákat mozgósítani, míg másokra kevesebbet.

Tudtátok, hogy a motiváció szó a latin eredetű „movere” igéből ered?

A szó jelentése: mozogni, mozgatni. A pszichológiában a motiváció egy gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal. Korábbi bejegyzésemben röviden érintettem a változással kapcsolatos gondolataimat. Úgy érzem, hogy ehhez kapcsolódóan mindenképpen fontos a motivációról is beszélgetni. Amikor a testsúly problémáról beszélünk akkor a motivációra, mint egy komplex, nagyon összetett fogalomról beszélünk. Nagyon fontos, hogy ismerjük a motiváció minőségét ahhoz, hogy megértsük nem a motiváció mennyisége az, amely elindíthat minket a gyógyulás illetve változás útján. Sokan, akik testsúly problémával küzdenek, olyan célkitűzéseket állítanak fel melyek nem belső üzenetek, hanem egy külső erő hatására születnek.

Nem az a kérdés hangzik el, hogy: Miért fontos ez Nekem?

Felmérések szerint a leggyakoribb motivációs faktorok fogyni vágyók között szorosan kapcsolódnak a következő állításokhoz:

• Szeretném, ha több önbizalmam lenne

• szeretném megmutatni a világnak, hogy nekem igenis van akaraterőm

• szeretném elfogadni önmagam

• szeretném magam újra nőnek/férfinak érezni

Ezek a gondolatok, vágyak mind elérhető célok ám csak annyi aprócska hiba van a rendszerben, hogy mindez nincs közvetlen összefüggésben az alacsony vagy magas testsúllyal! Nem alárendelve a külső erőknek, hanem önmagunkért kell megtenni a kezdő lépéseket. Az önismereti úton fel kell tárnunk a háttérben megbúvó tüneteteket.

To-eat-or-not-to-eat-by-daniellehelm.jpg

Melyek azok a kulcsfontosságú tényezők, melyek erősen alakítják és mozgatják az ember étkezési szokásainak kialakítását?

Részben családi tényezők, olyan gyermekkori etetési minták melyek rossz szokások alapjai lehetnek. Illetve a kommunikáció útja az evésen keresztül, mely szorosan kapcsolódik a szülői mintákhoz. Idetartoznak az egyéni tényezők is. Modern társadalmunk elítéli és megbélyegzi a túlsúllyal küzdőket. Mindez súlyos önértékelési, érzelemkifejezési és megfelelésvággyal kapcsolatos zavarokat idéz elő.

Beszélnünk kell a kulturális tényezőkről is melyek egész egyszerűen a társadalom által elvárt testi ideálok. Azt gondolom, hogy a pszichológia oly módon tud segíteni az elhízással kapcsolatban, hogy támogató szerepet tölt be a személy életében úgy, hogy az evés ne egy örömforrás, konfliktus megoldás pótlása legyen, hanem a helyére kerüljön: segítsen abban, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és a harmóniát, mind lelki, mind testi szinten.

Ha tetszenek a posztok nyomjk egy tetsziket facebook oldalunkra, hogy elsőként olvashasd új írásainkat!

Szólj hozzá!

Címkék: motiváció önismeret pszihológia

A bejegyzés trackback címe:

https://avocadofitness.blog.hu/api/trackback/id/tr595635047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása